Amit a lágyéksérvről általában tudni érdemes!

A lágyéksérv lényegében a hasfal gyenge pontján (herékhez vezető erekkel és idegekkel, vagy pl. az ondóvezetékkel övezett lágyékcsatorna) kitüremkedett hashártya egy lemeze.
A lágyékhajlatban kialakuló gyakori sérvfajta. Leginkább a lágyékcsatorna (a hasüreg felől az ivarszervek felé vezet) nyitva maradása okozza.

Mint minden sérv esetében, a lágyéksérvnél is beszélhetünk:

 • Egy nyílásról, ez  a sérvkapu, melyen keresztül a sérv kitüremkedik,
 • az ún. sérvtömlőről, mely az a hártya, amelyben a sérv helyet foglal,
 • és sérvtartalomról, jelen esetben valamelyik hasi szervről.

 Melyek a főbb tünetei?

A lágyéksérv kezelése orvosi beavatkozást igényel

A lágyéksérv kezelése orvosi beavatkozást igényel

 • A lágyékhajlatban erőlködésre duzzanat jelenik meg. Ez a duzzanat kezdetben pihenés hatására még visszahúzódik, újbóli erőltetéskor pedig ismét előtűnik.
 • A bőr idővel elszíneződik.
 • Az idő múlásával az állapot fokozatosan rosszabbodik, megjelenik a fájdalom érzete is. Akár már köhögés hatására is jellemző lesz a sérv előboltosulása.
 • Hetek-hónapok során a duzzanat mérete is növekszik, és mindig látható is lesz.
 • Húzódó fájdalom (a hasfalba is kisugárzó) kíséri.

Mennyire veszélyes betegség?

Általában a lágyéksérv ártalmatlan. Problémát a szövődmények okozhatnak!

Például az erőltetésre kitágult sérvkapun nagyobb tartalom képes a a hasfalon kívülre csúszni, azonban amennyiben megszűnik az erőltetés, az összeszűkülő kapun a sérvtartalom nem jut vissza – Ezt nevezik kizáródásnak, amely vérellátási zavarokhoz, a belső szervek működési zavaraihoz vezethet. Azonnali orvosi beavatkozást igényel!

Nem szakszerű odafigyelés mellett előfordulhat, hogy a sérvtartalom eljut a herezacskókig, ilyenkor már heresérvről beszélhetünk.

A lágyéksérvet műteni kell?

A lágyéksérv gyors és rutinból végzett sebészeti eljárassa kezelhető, ez egyet jelent a műtéti beavatkozással. A műtét során a sérvtartalmat visszahelyezik a hasüregbe, a sérvkaput “bezárják”, a sérvtömlőt kioperálják, a hasfal gyenge szakaszának falát pedig helyreállítják, megerősítik.

Mennyi ideig tart általában a felépülés?

A műtét után egy rövid (általában max. 1 napos) pihenőt követően a beteg felkelhet az ágyból, haza is engedik. Javasolják számára sok folyadék, és nem puffasztott, valamint könnyen emészthető ételek fogyasztását.

Általában 6 hét a rehabilitációs idő, ez idő alatt a fizikai terhelést kerülni kell! “Félidőben” a könnyed mozgásformákat azért már el lehet kezdeni (pl. egy kis úszás, kerékpározás).

 

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
 1. Tóth Szabolcs szerint:

  A lágyéksérv tulajdonképpen a hasfalon keresztül előtüremkedő hashártya darab. Férfiaknál általában gyakoribb a betegség, ami először fájdalmatlan. Köhögéskor, tüsszentéskor a duzzanat növekszik, ez a tipikus jellemző tünete.

 2. Sragli Rita szerint:

  Sziasztok.Párom műtve volt mint két oldali lágyéksérvel,majd pár hét után mindkét oldalát felkellett nyitni mivel elkellett sütni az idegeket a háló körül.Na ez eddig mind rendben is lett volna,végre elmúlt a fájdalom,persze nem igy történt,pár hét múlva újra fájni kezdett a az alhasa ,aztán az oldala aztán a borda alatt,sőt még a bőre is fájt egy ponton az oldalán ha hozzáért.Vissza ment a műtétet végző dokihoz,fájdalomcsillapitot irt,aztán semmit nem mondott mitöl is van ez a fájdalom.Két hét után ujra doki megint semmi.Sehova nem utalta el,csak mondván szedjen fájdalomcsillapitót.dee ez nem megoldás.Múlt hétvégén már sürgősségire kellett mennie ahol 3óra várakozás után közölték vele miért oda ment miért nem a műtétet végző orvoshoz.Most ott tart hogy már szinte dolgozni sem tud .Sűrgősségi javára irom hogy voltaren tablettát irtak fel ami szerintem izületre való és semmit nem ér.KÉRDÉSEM HOVA KIHEZ MILYEN ORVOSHOZ FORDULJUNK???Kérem valaki mondja meg mit tegyünk mert igy nem lehet élni.Párom 34 éves de máár annyit kinlodik más belehalt volna már.KÖSZÖNETTEL.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]